Ako Si Niečo Patentovať

Obsah:

Ako Si Niečo Patentovať
Ako Si Niečo Patentovať

Video: Ako Si Niečo Patentovať

Video: Ako Si Niečo Patentovať
Video: NIEčO NAVYšE - Ako film ©2021 Official music videoklip 2024, Marec
Anonim

Ak máte nápad na vynález, má zmysel patentovať si ho (tj získať patent). Vášmu vynálezu teda bude poskytnutá právna ochrana. Na patentovanie vynálezu je potrebné zhromaždiť určitý balík dokumentov. Môžete si ho zostaviť sami alebo sa obrátiť na patentového zástupcu.

Ako si niečo patentovať
Ako si niečo patentovať

Inštrukcie

Krok 1

Patenty vydáva Federálna služba pre duševné vlastníctvo, patenty a ochranné známky (Rospatent). Patent môže platiť 10 až 25 rokov. Vynález, úžitkový vzor alebo priemyselný dizajn je možné patentovať.

Krok 2

Najskôr je potrebné na získanie patentu na vynález uskutočniť patentový výskum. Toto je výskumná práca, ktorej obsahom môže byť hľadanie analógov (nechal si niekto iný patentovať tento vynález pred vami?), Identifikácia ich nedostatkov, odlišností od vášho vynálezu, technické vlastnosti vášho vynálezu, možnosti jeho uskutočnenia predpovedanie vývoja takýchto vynálezov. Špecifiká závisia od vynálezu. Výsledok je vypracovaný vo forme správy v súlade s normou GOST R 15.011-96.

Krok 3

Je potrebné urobiť opis vynálezu. Aby ste to dosiahli, musíte zvoliť kód medzinárodnej patentovej klasifikácie vynálezu (nájdete ho na webovej stránke Rospatent), určiť rozsah vynálezu a popísať jeho vlastnosti.

Krok 4

Potom je vypracovaná reklamácia - jej stručný popis, ktorý definuje technickú podstatu. Toto je najdôležitejší dokument. Vzorec označuje rozsah práv budúceho držiteľa patentu. Iba vzorec môže určiť hlavné črty vynálezu.

Krok 5

Ďalej musíte napísať abstrakt vynálezu. Jeho účelom je propagovať váš vynález, vysvetliť jeho silné stránky, možnosti jeho použitia. Mal by byť dostatočne krátky (do 1 000 znakov). Celkovo budete potrebovať 3 kópie abstraktu (a tiež 3 kópie popisu, vzorca a prípadne výkresov).

Krok 6

Potom si z webovej stránky Rospatent musíte stiahnuť prihlášku vynálezu (alebo úžitkového vzoru) a vyplniť ju. Odtiaľ si musíte stiahnuť potvrdenie o zaplatení štátnej povinnosti a zaplatiť ho. Všetky uvedené dokumenty (popis, vzorec, abstrakt, výkresy, prihláška, potvrdenie) sa zasielajú doporučene s oznámením spoločnosti Rospatent. Rospatent aplikácii pridelí číslo do jedného až dvoch mesiacov a začne s jej posudzovaním. Priebeh kontroly môžete sledovať na webovej stránke Rospatent. Patentovanie môže v priemere trvať až jeden a pol roka.

Odporúča: